De Pen of het Zwaard?

In 1839 kwam de Britse toneelschrijver Edward Bulwer voor het eerst met de woorden ‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ Iedere schrijver – of het voor werk is of niet – kan zich waarschijnlijk in deze woorden vinden. Goed schrijfgerei is dan ook zeker belangrijk om de schrijver zo goed mogelijk te assisteren. Schrijven kan zonder goed gereedschap niet als prettig worden ervaren. Toch heeft niet iedereen heeft een goede en persoonlijke pen. Wanneer men pen graveren cadeau geeft, maakt dit dus iedere schrijver blij. Om de juiste keuze te maken tussen de merken zal jij eerst even onderzoek moeten doen.

Parker Pennen en de Gelukscurve

Bijna 50 jaar later nadat Bulwer zijn statement de wereld inbracht, kwam in 1888 het merk Parker als fabrikant van pennen en ander schrijfgerei op het toneel. Parker pennen staan bekend om een tijdloos en prestigieus uiterlijk. De oprichter, George S. Parker, wilde een betere vulpen die niet lekte op de markt brengen. In 1894 kwam hij met zijn eerste doorbraak, ‘the Lucky Curve’. Dit zorgde ervoor dat de inkt terugvloeit naar het reservoir wanneer de vulpen in een rechte positie was. Dit was nodig aangezien de pennen vaak werden gedragen in de kledingzakken van de eigenaar. 

Van Ganzenveren naar Kronen

Lang voordat vul- en inktpennen een begrip werden, werd de veer vaak gebruikt als schrijfinstrument. De ganzenveer pen werd zelfs omstreeks 600 na Christus al gebruikt. Het Latijnse woord voor veer is penna, zoals jij al kan raden werd hier werd de naam pen van afgeleid wat wij nu allemaal gebruiken voor ons schrijfgerei. In wat latere tijden, rond de 18de eeuw kwam de kroontjespen. Dit was omdat de Engelse schrijver en predikant Joseph Priestley aan zijn vriend vroeg of hij een stalen pen kon ontwerpen die zijn ganzenveer pen kon vervangen. Aangezien de vriend in kwestie ringmaker was, was dit geen probleem.

De Pennen van Presidenten 

Tegenwoordig hebben wij alle soorten pennen tot onze beschikking. Toch lijken sommige pennen wat bijzonders te hebben. Zou het niet wat zijn als ook jij een bijzondere pen tot je beschikking kan hebben? Bijvoorbeeld de pennen die Amerikaanse presidenten gebruiken. Er is sinds 1970 een fabrikant die haar pennen aan het Witte Huis levert: A.T. Cross Company. Het bedrijf begon eerst met het maken van gouden en zilveren omhulsels voor pennen, de leden van de Cross familie waren immers van oudsher juweliers. De pennen die nu worden gemaakt staan bekend om verfijnde styling en het gebruik van exclusieve materialen.

De Wereld van Cross Pennen

Tegenwoordig maken ze verschillende soorten pennen zoals de Bailey, Century II of de bekende Cross classic pen. Naast de pennen serie maakt de pennengigant ook andere goederen. Zo produceert het bedrijf naast pennen ook horloges, manchetknopen, bureauaccessoires, pen kokers en meer. En naast de verfijnde materialen die worden gebruikt in de maak van de presidentiële pennen, wordt Cross verder ook geroemd om de levenslange garantie. Wanneer er iets mankeert aan jouw geliefde Cross pen, wordt deze dus gerepareerd zonder kosten. Levenslang schrijfgenot dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *