Verschillende soorten TV’s: welke past bij jou?

De technologie op het gebied van tv kijken blijft vernieuwen. Waar we tien jaar terug nog thuis bleven voor onze favoriete programma’s, gebruiken we nu allemaal streamingdiensten zoals canal plus.nl. Ook het scherm van de tv blijft vernieuwen. We zetten een aantal tv’s voor je op een rijtje. Ga eens naar een elektronicazaak en bekijk de beeldkwaliteit van de verschillende soorten nieuwe tv’s. Welke past het beste bij jou?

De LED-tv

Een tv-scherm moet licht uitzenden. Tegenwoordig gebeurt dat met LED-verlichting. Dit maakt dat we tv’s tegenwoordig dunner kunnen maken en dat de beeldkwaliteit verbeterd is ten opzichte van de oude LCD-tv’s. Bovendien is LED-verlichting relatief energiezuinig en verbruikt je nieuwe LED-tv dus minder stroom dan je oude LCD-tv.

De QLED-tv

Hoe een QLED-tv werkt is lastig uit te leggen. Het is één van de modernste tv’s die momenteel op de markt is. QLED-tv’s werken met quantumdots die worden aangestuurd door een LED-paneel achter de tv. Door het gebruik van deze quantumdots kunnen de kleuren op je beeldscherm zo natuurgetrouw weergegeven worden.

De OLED-tv

Bij OLED-tv’s is ieder pixel een apart lampje. Wanneer iets zwart moet zijn, blijft het lampje dus uit. OLED-tv’s leveren haarscherp beeld, maar zijn wel een stukje duurder dan de gemiddelde QLED-tv’s. Als je de ultieme beeldkwaliteit wil hebben kun je ook kiezen voor een tv die de OLED- en QLED-techniek met elkaar combineert. Daar betaal je de hoofdprijs voor, maar je hebt wel topkwaliteit in handen.

De HDR-tv

HDR is een relatief nieuwe techniek en je kent het misschien van het redelijk bekende Dolby Vision. Wat HDR inhoudt is een heel ingewikkeld technisch verhaal, maar het resultaat is verbluffend. HDR staat voor High Dynamic Range, wat eigenlijk gewoon betekent dat het verschil tussen zwart en wit ontzettend groot is. HDR is ontwikkeld om een zo realistisch mogelijke weergave te geven van het beeldmateriaal dat de tv toont. Er is niet één tv per se het beste, dat hangt echt af van smaak en woonsituatie. Probeer vooral verschillende schermen uit en kies op basis daarvan wat het meest bij jou resoneert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *