De warmtepompdroger versus de condensdroger

Er zijn meerdere soorten wasdrogers. Het kan dan lastig zijn om de juiste te kiezen. Welke droger past het best bij jouw situatie? In dit blog lees je meer over de verschillen van de warmtepompdroger en de condensdrogers.

Over de warmtepompdroger

Een warmtepompdroger droogt op een lagere tempratuur dan een condensdroger. Hierdoor is een warmtepompdroger geschikt voor meerdere soorten textiel. Het drogen van wasgoed duurt wat langer. Een warmtepompdroger heeft een minimale energieklasse van A+. De zuinigste warmtepompdroger heeft energieklasse A+++. Het aanschaffen van een warmtepompdroger kost meer geld dan een condensdroger, maar wordt voor een deel terugverdiend doordat de warmtepompdroger minder energie verbruikt.  

Een warmtepompdroger droogt door steeds nieuwe warme lucht in de trommel te blazen. De warme lucht die in de trommel wordt geblazen, wordt niet afgevoerd. Deze lucht wordt terug in de trommel geblazen. Hierdoor wordt veel energie bespaard. Het condens wordt opgevangen in een bak of wordt afgevoerd via een slang naar de afvoer.

Over de condensdroger

De condensdroger is/was de meest verkochte droger. Een condensdroger droogt de was op een hogere tempratuur. Door het drogen op een hogere tempratuur is de was snel droog. De hoge tempraturen zorgen ervoor dat niet alle soorten textiel gedroogd kunnen worden in de wasdroger. De condensdroger is minder zuinig dan een warmtepompdroger. Het meest voorkomende energielabel is B. In vergelijking tot een warmtepompdroger is dit een stuk minder zuinig.

De condensdroger werkt praktisch hetzelfde als een warmtepompdroger. De warme lucht komt vanuit een verwarmingselement. De condens wordt opgevangen in een opvangbak voor condens. Deze bak kun je zelf legen. Dit moet wel na elke droogbeurt. De droger kan ook aangesloten worden op de afvoer met een slang.

De voor en nadelen op een rij

De warmtepompdroger

Voordelen:Nadelen:
Energiezuinig (minimaal A+ label)Duur in de aanschaf
Geschikt voor bijna alle soorten textielHet duurt langer voor het programma klaar is
Geschikt voor meerdere keren drogen per week 

De condensdroger

Voordelen:Nadelen:
Snel klaar met het drogen van de wasGebruikt veel energie (gemiddeld label B)
Goedkoper in de aanschafNiet alle soorten textiel kunnen gedroogd worden
Geschikt voor een tot twee keer drogen in de weekSneller slijtende kleding

Conclusie

Uiteindelijk bepaal je zelf wat het beste is voor jouw situatie. Je hebt de verschillen tussen deze drogers kunnen lezen. Het grootste verschil zit uiteindelijk in de droogtijd en de energiezuinigheid van beide wasdrogers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *