Het werkgeheugen van je laptop testen

Op het moment dat je last hebt van een laptop die regelmatig vastloopt of niet meer zo snel is als eerst, kan het zijn dat het werkgeheugen van je laptop de oorzaak is. Het werkgeheugen zorgt ervoor dat tijdelijke gegevens worden opgeslagen en wanneer dat niet naar behoren functioneert, ontstaan er dus problemen. Voordat je je geheugen laat vervangen door bijvoorbeeld laptop reparatie Breda, kun je eerst zelf testen of deze hardware inderdaad niet goed meer werkt. 

Memtest86 downloaden

Wanneer je het werkgeheugen van je laptop wilt gaan testen kun je dit doen met behulp van verschillende tools. De meest gebruikte tool is Memtest86, dus we raden je dan ook aan om deze te gebruiken. De tool is volledig gratis te gebruiken en kan worden gedownload via de website van de ontwikkelaar zelf. 

Zodra je Memtest86 hebt gedownload, moet deze op een lege USB-stick worden gezet. De bedoeling is om vervolgens de laptop op te gaan starten vanaf de USB-stick zodat het zogeheten RAM test kan worden uitgevoerd. 

Test uitvoeren

Het gebruiken van de tool spreekt voor zich. Het is goed om te weten dat de test best lang kan duren. We hebben het dan echt over uren. Zorg er daarom voor dat je laptop is aangesloten op de oplader, anders valt je apparaat uit en moet de test mogelijk opnieuw. De test gaat naar verschillende fouten kijken in het werkgeheugen. 

Op het moment dat de test is voltooid, zul je de uitslag te zien krijgen op je scherm. Er wordt aangegeven welke fouten er zijn geworden en welke mogelijke oplossingen er zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je werkgeheugen niet meer goed werkt, waardoor er geadviseerd wordt om het te vervangen. Dit kun je zelf doen, of overlaten aan een expert. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *