Hoe maak je een realistische planning?

Heb je moeite met het realistisch plannen van een project of andere bezigheid? Niet alleen studenten hebben vaak moeilijk om een realistisch planning te maken, ook veel volwassen kampen met dit probleem. Ben je hier van nature niet zo goed in, dan is dat geen probleem. Echter wordt het wel vervelend als je voor je school of werk veel gebruik dient te maken van een goede planning. Hieronder geven we graag enkele tips voor het maken van een realistische planning, zodat je deze tips in het vervolg toe kunt passen.

Marge inbouwen

Het is van groot belang om een tijdsmarge in te bouwen tijdens een project. Zo zorg je ervoor dat als bepaalde taken of werkzaamheden uitlopen, je altijd nog genoeg tijd over hebt om er alsnog voor te zorgen dat je planning niet verder uitloopt en alles nog steeds op tijd gedaan kan worden. Maak je een planning zonder marges, dan zal je zien dat dit zorgt voor veel stress en paniek bij enige uitloop. 

Taken opdelen en noteren

Overzie je alle werkzaamheden en taken niet meer? Maak dan een overzicht met alle taken die gedaan dienen te worden en deel deze op in kleinere delen. Zo krijg je meer inzicht in de taak zelf, een beter totaaloverzicht en kun je de taken ook makkelijker verdelen en aan een bepaald persoon toewijzen binnen het project. 

Eigen ervaring

Heb je bepaalde werkzaamheden binnen een project al eens eerder gedaan of laten doen door een teamlid en nam dat toen een bepaald aantal uur in beslag? Houd hier dan rekening mee in je planning. Plan voor de zekerheid een kleine extra tijdsmarge in, maar vertrouw er ook op dat deze taak weer ongeveer in dezelfde tijd kan worden afgerond. 

Pauzes

Ook al ben je bang dat het project niet tijdig klaar is, zorg er altijd voor dat je tijdig pauzes neemt of in gaat plannen voor je team. Doe je dit namelijk niet, dan zal je al snel merken dat je minder productief en gemotiveerd wordt. Je kunt dus beter dagelijks regelmatig tien minuten pauze inplannen en tussen de middag een half uurtje in plaats van aan één stuk doorwerken. Heb je hulp nodig bij het maken van een planning? Een planning maken op Timewax.nl is eenvoudig en kan je helpen om een realistische planning te maken, zodat je snel en efficiënt aan je project kunt beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *