Nieuwe ontwikkeling in euv-machines

de technologie branche barst natuurlijk van de nieuwste innovaties en ontwikkelingen. Binnen de categorie chips en semiconductors wordt er hard gewerkt aan een nieuw soort euv-machine, de High-NA-machine.

Wat zijn euv-machines

Extreme ultraviolet-machines oftewel: euv-machines worden gebruikt om de meest ingewikkelde lagen op een printplaat te maken. De euv-machines maken een zeer krachtige en precieze lichtbron waarmee chips in het kleinste detail bewerkt kunnen worden. De lichtbron wordt gemaakt vanuit een micro dosering tin druppels op een laser, de tin druppel wordt twee keer ‘beschoten’ de eerste keer om hem plat te maken en vervolgens om de druppel te verdampen waardoor euv licht ontstaat. Dat proces wordt 50.000 keer per seconde herhaald. Een geavanceerd proces wat wij met het blote oog niet kunnen volgen. ASML heeft sinds kort de nieuwe generatie euv machines geïntroduceerd: de High-NA-machines.

Ontwikkeling

High-NA-machines. De machines zijn in Rotterdam ontwikkeld vanuit een samenwerking door Nearfield en TNO. De machines moeten in een cleanroom onder speciale luchtcondities onderhouden worden. Deze cleanrooms worden geleverd door Highcare Cleanrooms. Naar verwachting worden de machines in 2023 en 2024 voornamelijk ingezet voor onderzoek. Tegen 2025 wil de chipfabrikant de machines in gaan zetten voor massaproductie van chips.

Andere euv-machines

ASML is de enige producent van euv-machines. Om de ontwikkeling van deze machines complex te noemen is dan ook zacht uitgedrukt. ASML heeft er meer dan 17 jaar over gedaan om de machines helemaal klaar te maken voor productie. Tot nu toe is het nog geen ander bedrijf gelukt om een soortgelijke machine te produceren. de Chinese organisatie Huawei is bezig met het ontwikkelen van een eigen euv-machine. met de start van het jaar 2023 is er ook een eerste belangrijke stap gezet door de tech gigant. Hoe dichtbij Huawei is om geavanceerde chips te ontwikkelen van goede kwaliteit is nog de vraag.

Politiek

Naast dat de machines moeilijk zijn om te maken en ASML op het moment de enige producent is, zijn er ook nog politieke kwesties die de branche nog harder maken. Fabrikanten staan middenin het geopolitieke conflict tussen China en de Verenigde Staten. De landen zijn al jaren in strijd wie het meest technologische en militaire macht heeft. Chip fabrikanten met de nieuwste technologie spelen daar een belangrijke rol in en de nieuwe High-NA-machines dus ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *