Wanneer kiezen voor operational lease en wanneer voor financial lease?

Een leasecontract er in alle gevallen voor dat de kosten van het aanschaffen van een auto voor zakelijke doeleinden worden gespreid. Maar er zijn ook grote verschillen tussen de beide contractvormen die worden onderscheiden. Dat zijn financial lease en operational lease. Bij die laatste vorm bestaan er verschillende varianten. Houd altijd in het achterhoofd, dat zakelijk leasen een alternatief is voor zelf een auto kopen. Kies een contractvorm die voor jou de beste oplossing is.

Operational lease

Leasen op basis van operational lease heeft veel weg van huren. Er wordt elke maand een vast bedrag betaald voor het rijden in de auto. In het contract worden afspraken gemaakt over de jaarlijks maximaal te rijden afstand. In een standaard operational leasecontract zitten alle kosten die met het tijden te maken hebben, behalve de brandstof. Bij de variant full operational lease vallen alle kosten onder het contract. Bij netto operational lease betaal je een groter deel van extra de kosten zelf. Meer informatie is bij de leasemaatschappij te krijgen.

Financial lease

Het belangrijkste kenmerk van financial lease is het eigendom van de auto. Zodra je een leasecontract op basis van financial lease afsluit staat de auto op jouw naam als bedrijfseigenaar. Daardoor kun je gebruik maken van financiële fiscale voordelen. Bij deze contractvorm moet je zelf de kosten van het onderhoud en de wegenbelasting betalen. Een groot voordeel van financial lease is, dat er geen voorwaarden gelden voor de afstand die jaarlijks wordt gereden.

Voor- en nadelen op een rij

De voordelen van operational lease zijn dat je de auto huurt, en er is de vrijheid om te kiezen of je de extra kosten zelf wilt betalen. Het grootste nadeel van operational lease is, dat de maandelijkse kosten vrij hoog zijn. Het grootste voordeel van financial lease is dat de auto je eigendom is. Een ander voordeel is dat je de auto gespreid betaalt, waardoor er meer bedrijfskapitaal voor andere doeleinden overblijft. Er is geen sprake van een maximum aantal kilometers. Het nadeel van financial lease is, dat het grootste deel van de extra kosten voor eigen rekening komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *