Wat zijn de kosten voor metaalbewerking?

Metaal. Je vindt het overal, van winkelrekken tot afvalbakken en keukens: met metaal kan je alle kanten op. Metaalbewerking is de techniek waarbij metalen worden bewerkt tot mooie eindproducten, structuren of assemblages. Het bewerken van metaal is maatwerk; in onderstaand blog gaan wij in op de kosten hiervan. 

Wat doet een metaalbewerker?

Een metaalbewerker is over het algemeen bezig met het verbinden, lasersnijden of bewerken van metaal om zo het gewenste halffabricaat of eindproduct te verkrijgen.

Om bepaalde vormen met het metaal te realiseren moet een metaalbewerker de plaatbewerking goed beheersen. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van cnc gestuurde machines. Technieken die daarbij gebruikt worden zijn onder andere lassen, slijpen, lasersnijden, boren en poedercoaten.

Uitbesteden metaalbewerking

Wanneer je bezig bent met een grote klus in je huis is het verleidelijk om zoveel mogelijk werk zelf te verrichten. In klusprogramma’s op tv ziet metaalbewerking er wellicht makkelijk uit, maar in werkelijkheid valt dit vies tegen. Metaal is namelijk één van de moeilijkst te bewerken materialen. Daarnaast is persoonlijke veiligheid erg belangrijk bij metaalbewerking, het is dus aan te raden om dit soort werkzaamheden aan een professional over te laten. 

Kosten metaalbewerking

In onderstaand overzicht vind je de gemiddelde kosten voor metaalbewerking. 

Product/dienstOpstart of instelkostenEenheid waar prijs op is berekendPrijs per eenheid
Afkorten1 euro per handelingPer zaagsnedeTussen 1,55 en 2,55 euro
Verstekzagen, maximaal 170 mm1 euro per handelingPer zaagsnedeTussen 3,05 en 5,05 euro
KnippenGeenPer knip, maximaal 3000 mmTussen 2,00 en 6,55 euro
ZettenOp eerste zetting een toeslag van 50 procentTot zetlengte 3000 mmTussen 10,50 en 25,50
KantenOp eerste zetting een toeslag van 100 procentTot zetlengte 2500 mmTussen 10,50 en 18 euro
Zagen met een platenzaag5,00 euroPer strekkende meterTussen 7 en 11 euro
Draadvonken55 euroPer mmVanaf 1,75 euro
Lassen10 euroPer uur90 euro
Boren en ponsenTussen 1,50 en 10 euroPer stukTussen 2,75 en 15 euro

Bron: offerteadviseur.nl 

Hoewel bovenstaande tabel een redelijk overzicht van de prijzen geeft, blijft metaalbewerking maatwerk. Om deze reden is een specifieke prijs niet vast te stellen, dit zal per bedrijf verschillen. 

Waar zijn de kosten op gebaseerd?

Het soort metaal

Er zijn meerdere metaalsoorten waar je uit kunt kiezen voor de bewerking. Het bewerken van aluminium, messing of brons gaat redelijk gemakkelijk. Hiervoor ben je dan ook het minste geld kwijt. Het bewerken van staal valt in de gemiddelde prijsklasse, en voor het bewerken van RVS betaal je de hoofdprijs. 

De dikte van het metaal

Hoe dik is het metaal dat je wil laten bewerken? Hierbij geldt vanzelfsprekend: hoe dikker het materiaal hoe lastiger het te bewerken is, waardoor je uiteraard meer geld betaald.  

Hoeveelheid bewerkingen

Hoe vaak wil je de bewerking laten uitvoeren? Voor een eenmalige bewerking betaal je gaandeweg de hoofdprijs. Laat je het metaal echter meerdere malen op dezelfde manier bewerken dan wordt er meestal een staffel berekend. Je betaalt per knip, kant of boorgat minder naar mate dezelfde bewerking vaker wordt herhaald.

Afmaken van de metaalbewerking

Voor overige werkzaamheden, zoals het ontbramen van het metaal, betaal je ook extra. Dit soort werkzaamheden worden vaak berekend op basis van het uurloon. Het gemiddelde uurloon van een metaalbewerker ligt gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per uur.Kortom, bij metaalbewerking komt heel wat kijken en het is niet goedkoop. Wij adviseren je offertes bij verschillende bedrijven op te vragen en goed met elkaar te vergelijken voordat je een bestelling doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *