Afzuiging: de mogelijkheden voor je op een rij

Een nieuw afzuigsysteem in de keuken. Je hebt het nodig als je een cascowoning intrekt, als je je keuken gaat verbouwen of toe bent aan een nieuw afzuigsysteem. Een goede afzuiging is erg belangrijk. Niet alleen om bepaalde geuren en condens weg te laten en de luchtkwaliteit te verbeteren, maar ook het uiterlijk van een afzuigsysteem is belangrijk. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor verschillende afzuigsystemen

Verschillende soorten afzuigsystemen 

Er zijn verschillende soorten afzuigsystemen. We kennen allemaal de afzuigkap die boven het fornuis hangt, maar tegenwoordig zijn er ook tal van andere mogelijkheden voor afzuigsystemen. Daarnaast hebben steeds meer woningen een open keuken, dus een mooi afzuigsysteem is dan erg gewenst. Ook speelt het volume van de afzuigkap een rol bij de keus van een afzuigsysteem.

De originele afzuigkap

Dit is de afzuiging die we allemaal kennen, namelijk een afzuigkap aan de wand van de muur. Deze afzuigkappen zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Je ziet ze in vierkante en ronde vormen terugkomen in keukens. De meeste afzuigkappen in nieuwe keukens zijn gemaakt van RVS.

Afzuigsysteem in het plafond 

Het kan mooi zijn om de afzuigkap onderdeel van het interieur te maken. In dit geval kies je voor een afzuigsysteem dat in het plafond is verwerkt. Zeker als je dezelfde kleur als de rest van het plafond kiest, is het één geheel. Deze optie zie je vooral veel terug waar het fornuis op het keukeneiland zit. Zo hangt er niet een enorm blok boven in je keuken. 

Je kunt er ook voor kiezen juist wél een andere kleur te nemen. Zo valt de afzuigkap op en dat kan een echte eye catcher zijn in je keuken. 

Afzuiging in het werkblad

Een andere mogelijkheid waarbij je niet direct de afzuiging ziet, is de afzuiging verwerken in het werkblad. In plaats van dat de lucht naar boven wordt gezogen, wordt het direct in het werkblad gezogen. Deze zijn net zo effectief als de originele afzuigkappen, want ze hebben een enorm sterke zuigkracht. 

Een ander voordeel van afzuiging in het werkblad is is dat het weinig geluid maakt. De zuigkracht wordt daar overigens niet minder door. Ideaal voor een open keuken dus. Deze methode werkt zowel bij elektrisch koken als bij koken met gas. 

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een afzuigsysteem in je keuken. Kijk goed naar hoe je wil dat jouw keuken eruitziet en wat jouw wensen zijn voor qua geluid, vorm, materiaal en plek van de afzuiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *