ERP software: wat is het en wat kan je ermee?

Als je bedrijf goed loopt, is het in sommige gevallen handiger om bepaalde processen te automatiseren. Maar ook als het juist minder goed loopt, is wat hulp soms handig. In zo’n geval zet je ERP software in. Deze software automatiseert namelijk bepaalde processen binnen een organisatie. Wat is ERP software precies en wat zijn de mogelijkheden met ERP software? Dat lees je in dit artikel. 

Wat is ERP software?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Zoals gezegd helpt deze software onder andere met het automatiseren van bepaalde processen. Dit is handig als er geen handen vrij zijn om bepaalde processen goed af te handelen. 

Daarnaast staan alle gegevens van alle afdelingen in deze software opgeslagen en is hierdoor makkelijk toegankelijk voor ieder personeelslid. Naast dat het bepaalde processen automatiseert, is er nog meer mogelijk met een ERP systeem. 

Informatie is altijd en overal beschikbaar

Alle informatie en gegevens van de organisatie staan in het ERP systeem. Dat is erg handig, omdat het zo voor iedereen op ieder moment van de dag toegankelijk is. Je hoeft dus niet meer naar een grote archiefkast te lopen en een half uur te zoeken naar dat ene document wat je nodig hebt. 

Doordat alle gegevens op één plek staan, is alles ook direct duidelijk en overzichtelijk. Een ERP systeem geeft voortdurend inzicht in de status van je bedrijf. 

Je werkt sneller 

Doordat bepaalde bedrijfsprocessen geautomatiseerd worden, betekent dat ook dat er sneller gewerkt wordt. Een proces als bijvoorbeeld voorraden tellen of uitgaande en inkomende facturen opvolgen is dus niet meer nodig. Je hebt snellere doorlooptijden wat uiteindelijk ook kosten bespaard. Dankzij deze geautomatiseerde ERP-workflow win je dus niet alleen tijd, maar maak je in het bedrijf ook minder menselijke fouten. 

Betere service voor klanten 

Als de zaken goed gaan binnen het bedrijf, uit zich dat ook naar de klanten toe. Door het gebruik van ERP zijn sommige zaken die eerst niet op orde waren nu wel op orde. Als er weinig tot geen fouten meer worden gemaakt, er sneller wordt gewerkt en alles op orde is, straal je dat ook naar de klant. De bestaande klanten houd je en nieuwe klanten zullen sneller binnenstromen. 

Een ERP systeem helpt de processen binnen het bedrijf op verschillende manieren. Het helpt meer handen vrij te houden voor de mensen binnen het bedrijf en het wordt makkelijker om nieuwe klanten binnen te halen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *