Automatisering in de maakindustrie: dit zijn de ontwikkelingen

De maakindustrie is de belangrijkste economische sector van Nederland. Als klein kikkerland doen wij het ontzettend goed in deze industrie. We zijn namelijk de koploper als het gaat om innovatie, automatisering, kwaliteit en betrouwbaarheid. Steeds meer Nederlandse maakbedrijven innoveren hun processen zodat zij efficiënter producten kunnen maken. Benieuwd naar de laatste trends in de maakindustrie? Wij geven je een overzicht.

Wat is de maakindustrie?

De maakindustrie is het deel van de industrie dat materialen tot nieuwe producten verwerkt. Er zijn zes sectoren die tot de maakindustrie behoren, namelijk: machinebouw, kunststofverwerking, textiel, metaalproducten, transportmiddelen en elektronica.

Een belangrijk kenmerk van de maakindustrie is dat het waarde toevoegt aan producten. Een voorbeeld hiervan is rubber; dit heeft onbewerkt weinig waarde, maar wanneer rubber wordt omgezet in een autoband neemt de waarde toe. 

Ontwikkelingen in de maakindustrie

Smart industry

In de metaalindustrie en machinebouw is de trend smart industry goed waarneembaar. Door het gebruik van technologische innovaties zoals 3D printing en robotica is het mogelijk om op een efficiënte manier kleinere aantallen in een hoge kwaliteit te leveren, tegen dezelfde kosten. Er is namelijk een toenemende vraag van de klant naar kleine productieseries, grotere diversiteit in producten en complexere producten. Door middel van de technologische innovaties, verbinding en automatisering kunnen fabrikanten het productieproces digitaliseren en daarmee optimaliseren.

Ook tijdens kunststof bewerking wordt er gebruik gemaakt van smart industry. Zo zijn er bedrijven die kunststof op een innovatieve manier weten te bewerken tot monodelen en/of eindproducten. Hierbij worden vaak computergestuurde technieken gebruikt om de kunststof op een efficiënte en nauwkeurige manier te kunnen bewerken. Een van die technieken is CNC (computer numerical control) waarbij het proces van het draaien, draai-frezen en frezen van hoogwaardige kunststoffen accuraat kan worden uitgevoerd.

Circulariteit

Een mooie ontwikkeling in de maakindustrie is circulariteit. Hierbij worden grondstoffen, onderdelen en producten zoveel mogelijk hergebruikt, waardoor de hoeveelheid afval beperkt wordt en de uitputting van grondstoffen wordt tegengegaan.

Een onderdeel van circulariteit is servitization, waarbij producten worden uitgeleend in plaats van aangeschaft. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel in de machinebouw: steeds meer afnemers betalen voor het gebruik van een machine in plaats van het bezit hiervan. De fabrikant blijft in dit geval de eigenaar van de machine.

Smart homes

Smart homes zijn een ontwikkeling in de elektronische branche waarbij allerlei apparaten en voorzieningen in je huis aan elkaar gekoppeld worden. Denk hierbij aan huishoudelijke apparaten, lampen, de verwarming en airconditioning, audio- en beveiligingssystemen en de televisie. Al deze apparaten kunnen worden aangestuurd/bediend vanuit een smartphone, tablet of computer. Deze technologie is bedoeld om ons leven makkelijker te maken, daarnaast bespaar je met een smart home ook nog eens energie. 

Voor zover de ontwikkelingen in de maakindustrie. De komende jaren kunnen we nog meer innovatie en digitalisering verwachten op het gebied van smart industry, circulariteit en smart homes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *