Welke server heb je nodig en waarom?

Bijna alle bedrijven maken vandaag de dag gebruik van het internet en eigen e-mailadressen. Daarnaast moeten er vaak grote hoeveelheden aan bestanden worden opgeslagen. Deze handelingen kunnen allemaal verricht worden dankzij de server. Maar wat is een server nou precies en welke server heb jij nodig?

Wat is een server?

Serve is het Engelse woord voor dienen en dat is exact wat een server doet. Een server wordt gebruikt voor het opslaan, distribueren en verstrekken van informatie. De meeste servers worden dan ook ingezet voor toepassingen zoals webpagina’s, e-mail en e-commerce. Deze diensten worden continu uitgevoerd, daarom staan servers eigenlijk nooit uit. 

Als een server niet meer werkt, kan dit voor grote problemen zorgen bij gebruikers. Om deze reden hebben de meeste servers een bepaalde foutentolerantie. Dit betekent dat als er een bug of foute procedure gedetecteerd wordt, niet gelijk de hele server uitvalt. Het defecte deel wordt in deze gevallen binnen de server afgesloten en kunnen afzonderlijk hersteld worden. 

Omdat de server in het geval van hardware een fysiek apparaat is, kan het natuurlijk ook gebeuren dat deze door omstandigheden beschadigd raakt. Een voorbeeld hiervan is brand op kantoor. Wat doe je in deze situatie? In dit geval zijn er gelukkig partijen zoals IRENT; hier kun je een server en hardware zaken zoals een laptop huren. Zo is jouw bedrijf binnen no-time weer online. 

Welke servers zijn er?

Er zijn een groot aantal verschillende servers. De meest gebruikte en bekende zijn de volgende:

  • Webserver: deze gebruik je voor de opslag en organisatie van de inhoud van jouw webpagina’s. De inhoud wordt via de webbrowser van jou als server gebruiker weergegeven. Deze persoon kan aan de hand van bijvoorbeeld webformulieren zijn gegevens dan weer doorgeven voor opslag op de server. Voor deze handelingen wordt er meestal gebruik gemaakt van http (HyperText Transfer Protocol). Dit zorgt ervoor dat de webbrowser en de server dezelfde ‘taal’ spreken, en de informatie dus correct kan worden uitgewisseld over het World Wide Web (www). 
  • Domain Name Server: deze gebruik je om domeinen van een website te koppelen aan een IP-adres. Het domein is de naam die de webpagina krijgt. Het IP-adres is een uniek nummer dat is toegekend aan de webserver die de inhoud van deze pagina beheert. Wanneer een gebruiker een domeinnaam bepaalt, wordt er door de Domain Name Server geverifieerd bij welk IP-adres deze domeinnaam hoort. Wanneer de verificatie compleet is, wordt de inhoud van de webserver weergegeven in de webbrowser van de persoon die de webpagina bezoekt.
  • Proxyserver: dit is een server die een webbrowser of applicatie van de persoon die de webpagina bezoekt gekoppeld aan een extern systeem om zo sneller en efficiënter toegang te krijgen of bewerkingen uit te voeren. Een proxyserver slaat de gegevens op in de cache. Dit is een virtuele opslagplaats die ervoor zorgt dat webpagina’s die al een keer bezocht zijn, gemakkelijker geladen worden. Ze hoeven namelijk niet meer helemaal van de server te komen. 
  • Mail Server: deze regelt de verschillende werkstromen rondom e-mails. Deze server zorgt ervoor dat jouw e-mails zo efficiënt mogelijk gestuurd en ontvangen worden.

Hopelijk weet je nu alles over wat een server is en waarom jij er een nodig hebt. Succes met de zoektocht naar de beste server voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *