Welke voordelen heeft een tankkaart?

Net zoals de energieprijzen, zijn ook de prijzen aan de pomp de laatste maanden enorm gestegen. De prijzen voor benzine en diesel hebben allemaal de historische kaap van twee euro per liter bereikt waardoor mensen met een bang hart naar het tankstation rijden. Af en toe dalen de prijzen nog wel, maar de kans is klein dat we nog naar de goedkopere prijzen zullen gaan van een aantal jaren geleden. Mensen die een tankkaart hebben via hun bedrijf hebben geluk. Het gebruik van een tankkaart heeft niet enkel voordelen voor de gebruiker ervan, ook voor de werkgever kan het een interessant extralegaal voordeel zijn.

Extra korting

Een van de grootste voordelen van tankkaarten is dat je vaak extra korting krijgt wanneer je naar het tankstation gaat. Soms is dit enkele centimen per liter, maar wanneer je vaak moet tanken, kan dit bedrag wel oplopen. Bovendien heb je als bedrijf ook een duidelijk inzicht in het verbruik van je werknemers. Zo kan je op bepaalde vlakken misschien aanpassingen doen waardoor het verbruik wordt beperkt. Denk maar aan meer mensen van thuis uit laten werken of verplaatsingen te verminderen door meer online afspraken in te plannen. Bovendien zijn tankkaarten een veel veiliger betaalmiddel dan cash en werkt het efficiënter dan een creditcard. Wanneer je werknemers een tankkaart hebben, moet je personeelsdienst ook niet elke maand de ingegeven verplaatsingskosten te verrekenen met het loon. Ook dit bespaart heel wat tijd en moeite. 

Fiscaal voordelig voor bedrijven

Wanneer je als bedrijf tankkaarten aan je werknemers geeft, is het voor een werknemer eigenlijk nog interessanter om dit in combinatie te doen met een bedrijfswagen. Het is natuurlijk een grotere kost, maar een tankkaart in combinatie met een bedrijfswagen zorgt ervoor dat je geniet van een voordeel van alle aard. Dit zorgt ervoor dat de berekening wordt gedaan op de uitstoot van je wagen en niet op de hoeveelheid die je tankt. Bij een tankkaart zonder wagen is dat wel het geval en daar moet een bijdrage van sociale zekerheid op betaald worden. 

Voor bedrijven is de combinatie van wagen plus kaart ook interessanter omdat het dan voor de sociale bijdragen ook niet uitmaakt hoeveel je werknemer tankt. Hierdoor heeft ook je boekhouding minder werk. Kies je enkel voor een tankkaart, dan moet er een onderscheid gemaakt worden tussen verplaatsingen in de privésfeer, in de werksfeer en verplaatsingen tussen woonplaats en werk. Dit brengt een hele administratieve molen met zich mee dat extra tijd en energie vraagt van uw werknemers. Om volledig in orde te zijn met alle bijdragen voor zowel jou als werkgever als eventueel voor de werknemer zou het handiger zijn wanneer je zowel een tankkaart als een bedrijfswagen ter beschikking stelt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *