Zo werken Formlabs 3L printers

Formlabs 3D printers staan erom bekend dat ze een specifieke werkwijze vergen. Het is het soort printer waarin de SLA-techniek de basis vormt. Dit is de techniek die je ook kent onder de naam stereolithografie. Om daar alles uit te halen, is het belangrijk om te weten hoe dit precies werkt en wat de voordelen zijn. Dit helpt om alles eruit te halen en er optimaal van te profiteren. Doordat de prints veel detail kunnen bevatten en toch van hoge kwaliteit zijn, zijn de printers zeer populair. Let dan wel goed op de werking ervan als gebruiker.

Werken met resin vloeistof

De Formlabs printers zijn gebaseerd op het werken met een vloeistof. Dit is ook wel bekend als resin. Dit is te vergelijken met het filament zoals dat in printers van andere fabrikanten wordt gebruikt. Al wordt het wel op een andere wijze toegepast. Om de resin vloeistof uit te harden is een laser nodig. Met die laser zijn dan wel alle details in de ontwerpen aan te brengen. De vloeistof wordt op die manier direct in de juiste vorm hard gemaakt. De techniek hoort bij deze fabrikant. Zo komen er ontwerpen uit die onverwoestbaar zijn, ongeacht de vorm.


De modellen van Formlabs

De verschillende modellen van Formlabs werken op dezelfde wijze, maar er zijn wel verschillen te onderscheiden. Het uitharden met de laser staat altijd centraal, maar er zijn wel verschillende mogelijkheden. Daardoor is dus ook de printer te vinden die past bij het soort werk dat je ermee voor ogen hebt. Zaken zoals printoppervlak en de manier waarop het vloeistofreservoir erin is verwerkt spelen hierin een belangrijke rol. Zo kan je precies maken wat je wilt maken. Alle ontwerpen zijn dan mogelijk. Dit is van grote waarde, vooral wanneer je er professioneel mee aan de slag zou willen.

De rol van nabewerking

Een vlak waarop Formlabs zich onderscheidt van de concurrenten is door nabewerking op de prints toe te passen. Dat gebeurt door de ontwerpen met IPA te wassen. Dit is een vorm van alcohol die de ontwerpen helpt verder uit te harden. Ook de invloed van uv-licht is daarin van waarde. Doordat dit anders werkt dan bij andere 3D printers, is dus ook een andere kwaliteit te verwachten. De prints zijn vaak veel harder. Dit is ook een belangrijke reden om ermee aan de slag te gaan. Dit is wat vooral ook voor specialistisch werk belangrijk is.Lees meer over Formlabs 3L printers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *