In veilig handen dankzij NEN 7510

Informatiebeveiliging en de manieren waarop bedrijven hierom gaan is een belangrijk onderwerp in deze tijd. Vooral bedrijven en organisatie met veel persoonlijke informatie staan in de belangstelling. In zorginstelling vliegt de privacygevoelige informatie van de huisarts, naar het ziekenhuis en weer terug naar de huisarts. Al dat uitwisselen van informatie kan ervoor zorgen dat het ergens terecht komt waar het niet hoort. Dat wil natuurlijk niet als patiënt. Om die reden heeft de inspectie van de gezondheidszorg geëist van de zorg dat zij aan de wettelijke normen voldoen als het gaat om informatiebeveiliging. Hiermee wordt de NEN 7510 norm bedoeld. 

Wat is NEN 7510 norm?

De NEN 7510 norm is speciaal ontwikkeld voor de informatiebeveiliging van de zorg. Deze NEN-norm is afkomstig van de ISO 27001. ISO 27001 is een norm van de internationale standaard voor informatiebeveiliging. Deze standaarden voor de norm zijn ontwikkeld door ISO (International Organisation for Standardization). Processen en keuringen worden door hun opgesteld, beheerd en verbeterd. ISO publiceert de standaarden voor 163 landen. Ziekenhuizen, huisartsen, verzorgingstehuizen enz. hebben baat bij de NEN-norm en dus ook bij het behalen van een NEN 7510 certificaat. Het zorgt er niet alleen voor dat patiëntengegevens beveiligd blijven, maar er is ook meer vertrouwen in het overdragen van gegevens naar een andere organisatie.  

Hoe kun jij een NEN 7510 certificaat behalen?

Nu het is natuurlijk de vraag: hoe behaal je zo’n certificaat? Elke zorg- en welzijnsinstelling kan een NEN 7510 certificering behalen. Je moet dan als organisatie voldoen aan een aantal eisen. Deze eisen worden getoetst door een onafhankelijke organisatie. Zij nemen een NEN  7510 audit af. Deze organisatie controleert of de zorginstelling voldoet aan alle eisen. Het is misschien lastig om zelf erachter te komen of je wel goed ervoor staat als organisatie in de zorg. Daarom is vaak verstandig om een adviesbureau in te huren. Zij begeleiden deze organisaties met het uitzoeken hoe zij ervoor staan op het gebied van beveiliging en wat nodig is om de NEN 7510 certificering te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *