Wat is een tribometer?

Met een tribometer is het mogelijk om de wrijving en slijtage tussen twee met elkaar interacterende oppervlakken te meten. Het begrip tribometer wordt ook wel gedefinieerd als een instrument voor het schatten van de wrijving. Tribometers kunnen voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt worden. Oppervlakken die met elkaar interacteren zijn namelijk overal. Denk bijvoorbeeld aan de banden van een bus en de weg of een vinger en het scherm van een telefoon. Klik hier voor meer informatie over tribometers. De mate van wrijving kan wel schade veroorzaken bij de materialen. Daarom is het van belang dat verschillende materialen op een optimale manier met elkaar kunnen interacteren. Dit betreft zowel de prestaties van de materialen als de levensduur. Met Scanning electron microscopy is het mogelijk om enorm kleine structuren te visualiseren. 

Hoe werkt een tribometer?

Er zijn verschillende soorten tribometers, klik hier voor meer informatie. Het ligt er maar aan waar jij je tribometer voor nodig hebt. De soorten tribometers zijn onder andere lineair heen en weer, 4 ballen en pin op disk. Door vloeistoffen, smeermiddelen of schurende deeltjes toe te voegen, kan de interactie tussen oppervlakken aangepast worden. De testen kunnen uitgevoerd worden onder gecontroleerde condities. De variabelen die van belang kunnen zijn, zijn onder andere: temperatuur, contactdruk, vochtigheid of type gas. Doordat er een groot assortiment is van soorten tribometers, word je in de gelegenheid gesteld om de tribometer te kiezen die jouw behoeften kan vervullen.

Waarom een tribometer gebruiken?

Wanneer twee oppervlakken zich tegen elkaar aan bewegen, kan dit slijtage veroorzaken.  Dit kan dus leiden tot beschadiging van objecten. Scanning electron microscopy stelt je in staat om de kleinste structuren te zien. Met Scanning electron microscopy zie je namelijk veel kleinere details dan gewoonlijk. Als je schade wilt verminderen, is een tribometer de juiste oplossing. Door verschillende vloeistoffen met een tribometer te gebruiken is het namelijk mogelijk om de slijtage te verminderen. Dit zorgt tevens voor een optimale werking van de objecten. Dus met een tribometer kan je zowel schade verminderen als het zorgen voor een optimale werking van objecten. Tribometers worden bijvoorbeeld vaak gebruikt bij het testen van remblokken van auto’s, maar ook bij het testen van contactlenzen. Het veld waarin de tribometer gebruikt wordt is dus erg breed. Het ligt er maar net aan waar jij de tribometer voor nodig hebt. Klik hier voor meer informatie over waar jij allemaal een tribometer voor zou kunnen gebruiken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *