Waarom is nauwkeurige codering belangrijk voor het printen van plantenpaspoorten?

Misschien moet je binnenkort wel langs de gemeente om je paspoort op te halen, omdat de geldigheid ervan op korte termijn verloopt. Waar je echter mogelijk nog niet aan had gedacht, is dat planten ook over een paspoort beschikken. Het plantenpaspoort is een opdruk op een steekkaart, pot of tray, die belangrijke informatie over de plant vermeldt. Zo staat er op het paspoort wat de herkomst van de plant is en kan je eruit opmaken of de producent voldoet aan de Europese wetgeving. Echter, waarom is zo’n plantenpaspoort noodzakelijk en hoe worden deze paspoorten precies geprint?

De noodzaak van plantenpaspoorten

Het afgelopen jaar hebben we de gevolgen van de corona-epidemie ervaren in allerlei aspecten van ons dagelijks leven. We moeten mondkapjes dragen en regelmatig onze handen wassen om de verspreiding van het virus te voorkomen en tot een minimum te beperken. Op eenzelfde manier kunnen er ook ziektes verspreiden onder planten, waaronder virussen, schimmels en bacteriën. Het is om die reden van groot belang om planten te voorzien van een paspoort, zodat deze verspreidingen getraceerd kunnen worden en gevaarlijke ziektes onder planten niet verder verspreid zullen worden. De informatie die op het paspoort vermeld moet worden, moet om die reden bijvoorbeeld duidelijk leesbaar zijn.

Hoe worden plantenpaspoorten geprint?

De manier van printen voor de realisatie van een plantenpaspoort is erg afhankelijk van het materiaal en het soort product, omdat iedere printtechniek geschikt is voor specifieke materialen en producten. Zo is het niet mogelijk om met een laser graveermachine metaal op plastic te printen en kan er niet klakkeloos geprint worden op levensmiddelen zonder nagedacht te hebben over de te gebruiken printer. Koenig & Bauer beschikken dan ook over diverse lasers en printers, waarmee de opdruk gerealiseerd kan worden. Bovendien kun je er te allen tijde van uitgaan dat Koenig & Bauer de Europese wetgeving voor plantenpaspoorten en codering in acht zal houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *